Quote

Perihal Meminta Maaf dan Memaafkan

Tak rugi jika meminta maaf

Tak rugi juga memberi maaf

Sebelum pergi meninggalkan dunia

Sebelum menemui TUHAN Pencipta

Tak guna diam diri sampai bila-bila

Hanya menimbulkan kebencian dijiwa

Ingatlah, dunia ini kecil sahaja…

Ke mana-mana pergi satu hari pasti terjumpa 

Kadangkala kita tak jumpa orang yang sama

Tapi, kita jumpa saudara mara dia

Atau siapa jua yang berkaitan dengannya

Di satu masa yang tak tahu bila

Jika kita kata kita cintakan Nabi kita,

Kenapa tidak ikut ajaran dan suruhannya?

Berbaik-baik sesama kita

Buang ego dalam diri tu sejauh-jauhnya…

Usahlah benci membenci sesama kita

Seperti yang disarankan Nabi kita

Minta maaf dan maafkanlah walau apa jua salahnya

Kan semua berpelajaran tinggi juga…

Tak perlu nak aibkan orang sini dan sana…

Sekali kita buka aib orang, 10 kali aib kita Allah buka…

Tak fikir dan tak takutkah pada dosa dan pahala…?

Atau memang berminat nak tempah tiket ke neraka?

Awak, awak, awak, sedarlah kita semuanya sama…

Cuma jantina, amalan dan taqwa yang jadi pembeza

Saya sedar… saya pun tak sesempurna mana….

Sebab tulah ingatan ni, untuk diri saya juga….

<

p style=”text-align:justify;”>#PuisiPuitis yang mungkin tak menjadi dari sang #blogger, Blog ieta memang takde lagi dalam blognya http://www.blogieta.com

Advertisements

Terima kasih sudi meninggalkan komen bermanfaat. URL link tak payah kowt...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s